FolkWorld #67 11/2018
© Oslo World Music Festival

Article in English

Oslo World Music Festival

Oslo World 2018: Frihet!

Oslo World Music Festival

30 Oct - 4 Nov 2018


www.osloworldmusicfestival.no

Årets Oslo World er den tjuefemte festivalen i rekka. Årets tema: Frihet! Frihet til å elske, til å bevege, til å gjøre motstand, til å ytre seg. Frihet til salgs!

Den startet opp i 1994, et årstall med en helt spesiell klang i nyere norsk mentalitetshistorie. 1994 symboliserer en slags ny norsk selvtillit- og selvforståelse. Året var preget av hendelser som ga retning til den forståelsen – enten man vil trekke inn OL på Lillehammer, folkeavstemningen om norsk tilslutning til EU eller en rekke andre små og store begivenheter som til sammen innevarslet noe nytt – tiår preget av voldsom velstandsøkning og internasjonal orientering. En befolkning i endring og økning, som reiste mer, forbrukte mer og gradvis også forventet mer.

Mahsa Vahdat

Artist Video Mahsa Vahdat @ FROG

www.mahsavahdat.com

Festivalen vår kom inn i den virkeligheten med en oppgave om å bringe nye inntrykk til bords – å bringe verden til Oslo gjennom enestående musikkopplevelser. Vi har vokst i takt med byen vi befinner oss i. Konserttilbudet så virkelig helt annerledes ut for et kvart århundre siden enn det det gjør nå. Oslo er blitt en påfallende innholdsrik musikkby, med et utall forskjellige scener og miljøer, hvorav vi har satt preg på, og fortsetter å sette preg på mange.

Oslo World har også vokst fram parallelt med nye, tidvis harde diskusjoner om hvordan Norge, og Oslo, skal forholde seg til resten av verden – enten det dreier seg om innvandring, integrering, kommersialisering eller voksende ulikhet. Vi har forsøkt å løse vår del av oppgaven ved å dyrke kvaliteten i musikken – uansett opphav. Vi har invitert ikoner som Cesaria Evoria og Gilberto Gil side om side med nyere navn – og hele veien har vi også jobbet sammen med gamle venner i egen by, som Cosmopolite, samtidig som vi har oppsøkt nyere bekjentskaper, som Jæger. I tillegg har vi gitt oppspark til diskusjoner om en rekke betente emner. Hvert eneste år velger Oslo World seg et tema som både granskes gjennom ulike debatter og foredrag, men som også gir en retning til bookingen vår.

Årets tema er et stort et – seg hør og bør for en viktig festival i rekken. Årets tema er “Frihet”. Frihet til å elske, til å bevege, til å gjøre motstand, til å ytre seg. Frihet til salgs. Ser vi tilbake gjennom årene, går det fint an å påstå at det er nettopp dette det alltid dreier seg om. I musikken finner vi jo nettopp en frihet som ofte kan virke vanskelig å få øye på andre steder. Friheten til å bryte barrierer, uttrykke seg på nye måter, knuse paradigmer og ta med lytteren til helt nye steder. Det kan også være den friheten musikkelskeren føler av å virkelig være i sonen – å slippe seg løs til musikken man elsker aller høyest og kjenner aller best, i dansen, dyrkingen og diggingen.

Kronos

Artist Video Kronos Quartet @ FROG

www.kronosquartet.org

Dette er en form for frihet de aller fleste vil skatte høyt. Men når vi velger dette temaet er det også fordi begrepet “Frihet” er noe langt mer enn en helgardering på den moralske tippekupongen. Optimismen man kanskje kunne kjenne på i årene Oslo World startet opp, midt på nittitallet, om at verden var i ferd med å bli et friere sted som en slags historisk nødvendighet, har fått seg betydelige skudd for baugen. Backlashen mot globalisering og skepsisen til individuelle friheter er betydelig. Frihetsbegrepet skubber også opp mot andre sentrale behov – det være seg velstand eller trygghet. Diskusjoner om hva som til enhver tid veier tyngst av “frihet til” og “frihet fra” noe er høyst levende på en rekke samfunnsområder. “Frihet” er ikke en fasit, det er et spørsmål.

Og åpenbart da også et spørsmål om ressurser. Siden Oslo World startet opp, er Norge blitt et rikere samfunn – det synes ikke minst i Oslo, som har endret både utseende og tilbud gjennom årene, og nå på mange måter fremstår som en svært velstående by hvor mange av innbyggerne er blant klodens mest privilegerte. Det er nødvendig for Oslo World å også diskutere det aspektet. Vi er for eksempel klar over at utferdstrangen og nysgjerrigheten som mange i vårt publikum årlig kan tilfredsstille gjennom å reise og forbruke, er en ytterst knapp ressurs som for brorparten av verdens befolkning virker fullstendig fiktiv. Å være “verdensborger” koster – frihet er, i mange tilfeller, noe man må ha råd til. Oslo World har dyrket verdien i å ta til seg inntrykk fra hele verden – i å bevege på seg, ikke minst for å skjønne plassen landet vårt og byen vår har i det store bildet. Det er vårt ansvar å også diskutere prislappen på det.

Gaye Su Akyol

Artist Video Gaye Su Akyol @ FROG

www.gayesuakyol.com

Men valget av frihet som tema er også en anledning til å kaste blikket utover og fremover. Å tale frihetens sak er en dyd av nødvendighet – på andre breddegrader er det et eksistensielt spørsmål. Vi er klar over hvor ulendt terrenget er fremover, men er allikevel ukuelige optimismer på vegne av enkeltpersoners og enkelstemmenes evne til å vekke andre, til å påvirke kursen. En artist som Fatoumata Diawara bruker artistvirket sitt til å protestere mot kjønnslemlestelse og moderne slaveri. Hun kunne latt være. Det samme valget har en rekke andre artister og aktivister tatt. Det kan selvsagt virke fåfengt i møte med totalitære tendenser. Men historien lærer oss at enkeltmenneskets mot i møte med ufrihet er fullstendig uunnværlig. Bare slik forandrer verden seg.

Kronos Quartet med Mahsa & Marjan Vahdat (US/IR)

Enestående formidlere av moderne klassisk musikk.

I samarbeid med Cosmopolite Scene og som feiring av den 25. festivalen i rekken, presenterer vi en unik konsert med den verdenskjente strykekvartetten Kronos Quartet, gjestet av de iranske søstrene og Marjan Vahdat. Repertoaret til konserten på Cosmopolite er et bestillingsverk fra Kirkelig Kulturverksted og Kronoskvartetten til en plate som har vært forberedt i to år, som spilles inn i Oslo uka etter konserten og som utkommer i mars 2019.

Gjennom 45 år har Kronoskvartetten jobbet utrettelig med fornyelse av strykekvartett-formatet. Det dreier seg både om fornyelse av repertoaret som er tenkelig og fornyelse av folks forhold til hva slags muligheter som ligger i formatet. De har jobbet tett med mange av de største nålevende komponistene i verden, som Philip Glass og Terry Riley. De har brakt musikk fra et utall andre sjangere inn i repertoaret sitt, de har opptrådt med artister som Paul McCartney, Björk og Pat Metheny. Da den skjellsettende filmen “Requiem for a dream” kom ut i år 2000 ble soundtracket, komponert av Clint Mansell og fremført av Kronoskvartetten, svært fort et virkelig ikonisk stykke filmmusikk. Det er rett og slett ingen overdrivelse å si at Kronoskvartetten representerer kunstneriske og publikumsmessige suksesser som er helt uten sidestykke innenfor moderne klassisk musikk.

Fatoumata Diawara

Artist Video Fatoumata Diawara @ FROG

www.fatoumatadiawara.fr

Kronoskvartetten ble stiftet av fiolinisten David Harrington i 1973. Medlemmer har kommet og gått siden, mens den kompromissløse og samtidig tilgjengelige grunnholdningen har bestått. De har bestilt og urfremført over 400 strykekvartetter – til sammenligning er det mer enn dobbelt så mange som Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert og Brahms skrev til sammen. I sitt førtifemte år fortsetter arbeidet for Kronoskvartetten. Det finnes fremdeles ny og gammel musikk å utforske, og musikkverden er fremdeles lutter øre til hva de har å komme med.

Med på konserten i Oslo får Kronoskvartetten søstrene Mahsa og Marjan Vahdat, som er blitt store navn i iransk musikk gjennom tolkninger av både klassiske og moderne tekster fra den persiske kulturhistorien, i tillegg til å være utrettelige forkjempere for ytringsfrihet og kvinners plass i den persiske musikkarven.

Gaye Su Akyol (TR)

Modernitet og tradisjon fra et tyrkisk unikum

Under årets Oslo World gjør Gaye Su Akyol, et av de største navnene på den alternative tyrkiske musikkscenen, sin første konsert i Norge noensinne. Det er en begivenhet. På sekstitallet, med den moderne elektriske bandmusikkens gjennombrudd, var Lilleasia tidlig ute med å la seg påvirke. Selv om salgstall og eksponering i vestlige markeder ikke alltid har vært overdøvende, er innflytelsen fra møtet mellom elektriske instrumenter, garasje-attityd og tyrkisk musikkarv betydelig – både blant band og dj’er. Su Akyol fra Istanbul er et stolt barn av denne arven.

Hennes andre album, Hologram Ĭmparatorluğu (hologram-imperiet), kom ut på det grenseoverskridende plateselskapet Glitterbeat i 2016. Der ble det skapt nye møter mellom klassiske tyrkiske musikkstiler og instrumenter og atmosfærisk, modernistisk rock, med hedersprefikser som psych og surf. Med Su Akyols store stemme foran et virtuost band, viser musikken hennes at den dype urbane historien i Istanbul og nyere alternativ musikkhistorie fra byer som New York er naturlige lekekamerater.

Martin Hayes

Artist Video Martin Hayes @ FROG

www.martinhayes.com

Fra 60-tallet av, men særlig på 80-tallet, har den alternative rocken betydd mye for motstand og individualitet i den tyrkiske ungdomskulturen. Su Akyol er et nytt, viktig ansikt på denne uttrykkstrangen. I likhet med flere andre artister på årets festival, et eksempel på at egenart og personlig frihet godt kan vokse side om side med dyp kjærlighet for tradisjonene.

Fatoumata Diawara (Mali)

En lavmælt revolusjon

Fatoumata Diawara er en av de ypperste artistene fra den bugnende, nyskapende vestafrikanske musikkscenen. Vi er stolte over å kunngjøre at hun kommer tilbake til Oslo World i 2018. Da Fatoumata var hos oss i 2012 satte hun fyr på festivalen. En god del har skjedd siden den gang.

Hun har gjestet comebacket til Bobby Womack, samarbeidet med Damon Albarns African Express, fått skamros fra en rekke toneangivende musikkpersonligheter og nettsteder, engasjert seg mot moderne slaveri og arbeidet som skuespiller, blant annet i Oscar-nominerte Timbuktu (2014).

Le Vent du Nord

Artist Video Le Vent du Nord @ FROG

www.leventdunord.com

Det skjer så mye rundt henne, også nå i oppkjøringen til hennes andre album, “Fenfo”, at man kan bli litt tatt på senga av å høre selve musikken. For den er så lettbent, livlig, virtuos og vakker. Så full av nikk til hennes egen familiebakgrunn og samtidig preget av en glupsk, naturlig interesse for musikken vi omgis av i 2018. Friheten til å dyrke sin egen bakgrunn, men samtidig også å bevege seg vekk fra den. Diawaras familie kommer fra Mali, og hun synger på språket Bambara. Hun er forsiktig optimistisk på vegne av landet. “Mali er et svært konservativt land. Det er ikke en utelukkende dårlig ting. Gjennom musikk kan vi langsomt være med på å endre ting” Diawara vet hvor vanskelig det er. Hun lager allikevel musikk som får det til å høres enkelt ut.

Le Vent du Nord (CA)

Energisk og fengende tradisjonsmusikk fra Canada

Kritikerroste og prisbelønte Le Vent du Nord, fra Quebec i Canada representerer en tradisjon med slåtter av en slik art at ønsket om mer banker i brystet på publikum. Med energiske, vakre og fengende arrangementer formidler de tradisjonelt materiale, med karakteristisk firstemt, franske sang og fotperkusjon. For de fire musikervennene er hver konsert som en sammenkomst rundt kjøkkenbordet en lørdagskveld, med latter, mat, drikke og god stemning, der de inviterer hele publikum med på moroa!

“Exceptionally skilled, exceptionally experienced, and exceptionally entertaining. (…) This new album Têtu digs deep into the tradition, and again it is presented as modern and vital” — Glen Herbert SING OUT!

Martin Hayes Quartet (IE)

Martin Hayes fra County Clare på den irske vestkysten, regnes som et ekstraordinært talent innenfor tradisjonell irsk musikk. Hans kunnskap om tradisjoner kombinert med visjoner om framtidens musikk og ikke minst den unike lyden han får ut av sitt instrument, har gjort han til allemannseie innenfor sjangeren. Han har hentet inspirasjon fra alle slags retninger, som Arvo Pärt, Jordi Savall og John Coltrane, hele tiden uten å gi slipp på den tradisjonelle musikken han vokste opp med.

Kari Bremnes

Artist Video Kari Bremnes @ FROG

www.karibremnes.no

”I årene som kommer, vil vi sikkert snakke om å ha sett denne mannen på måten andre snakker om Miles Davis eller Jimi Hendrix” – The Irish Times

Tribute to Rim Banna (PS)

Oslo Worlds åpningskonsert hyller sangeren Rim Banna (1966-2018)

Tidligere i år døde den palestinske sangeren Rim Banna, etter å ha vært diagnostisert med brystkreft i ni år. Hun sovnet inn i Nasaret, fødebyen sin, 51 år gammel. Banna var kjent for tolkninger av palestinsk musikk og poesi – hun samlet tradisjonelle palestinske tekster, og tonesatte dem på nytt. Et forsøk på å gi et ufritt folk felles opplevelser og håp. Arbeidet gjorde henne til en folkehelt – de palestinske selvstyremyndighetene utstyrte henne med et diplomatpass, slik at hun kunne spille over hele den arabiske verden, noe som er få palestinske artister forunt. Rim Banna spilte for fulle hus i byer som Kairo, Tunis og Beirut. Hun slapp aldri inn i Gaza – det nærmeste hun kom var videooverførte konserter. Men på Vestbredden spilte hun.

Rim Banna: Voice of Resistance

Artist Video Rim Banna
@ FROG

Banna bevegde seg fra viser og barnesanger over i eksperimentelle, elektroniske landskaper. På det siste albumet, produsert av Checkpoint 303, var det ene stemmebåndet hennes ødelagt av kreftbehandlingen. En unik, vakker sangstemme hadde blitt endret til en eiendommelig røst som deklamerte tekstene over urovekkende og vakker musikk. Kreften ble en personlig metafor for okkupasjonen folket hun sang for opplevde. Sånn preget politikken livet hennes til siste slutt. Karrieren hennes fulgte konflikten mellom Israel og Palestina tett – den første gangen hun fanget oppmerksomheten til et større publikum var under den første intifadaen. Siden fulgte oppmerksomheten rundt hennes musikk på mange måter konfliktens kurver.

Rim Banna har en spesiell tilknytning til Norge. Hun var med på “Lullabies from the Axis of Evil”, den kontroversielle og mye omtalte samlingen vuggesanger som Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted satte sammen i 2002, under opptrappingen av den andre Irak-krigen. Der fremførte hun “This Never Ending Night” sammen med Kari Bremnes. Samarbeidet med Hillestad fortsatte. Etter hvert ble Bugge Wesseltoft også en partner – han produserte “Revelation of Ecstasy and Rebellion” fra 2013 og var med på hennes siste plate, “Voice of Resistance”, der Banna selv skrev 14 av 15 sanger, som kom ut i år. Både Wesseltoft og Bremnes er i tillegg til Checkpoint 303 med på hyllestkonserten som i år åpner Oslo World.

At valget har falt på å åpne årets festival med en hyllest til Rim Banna er naturlig av flere grunner. Hennes musikalske posisjon alene er grunn god nok. Tilknytningen vi og andre norske aktører har opplevd til henne er også noe vi ønsker å rette oppmerksomheten mot. Men Rim Banna var mer enn noe annet en frihetssanger – en artist som lånte stemmen sin til det palestinske folks drømmer om å kunne styre sine egne skjebner. Vi er langt unna den drømmen i 2018, 70 år etter den arabisk-israelske krigen. Det står ikke til en musikkfestival å finne veier ut av villnisset, peke ut vinnere eller tegne opp kartet på nytt. Men vi kan, i et år hvor vi har valgt nettopp frihet som tema, løfte frem de som synger om andre verdener og som gir næring til vanlige menneskers kamp. Rim Banna var en slik artist. Hun viste hvordan denne smertefulle kampen også kan bli stor kunst – helt til det siste.

Lineup: Checkpoint 303 (TN/PS), Bugge Wesseltoft (NO), Kari Bremnes (NO), Ministry of Dub-key (PS), Tania Saleh (LB), Solveig Slettahjell (NO), Marthe Valle (NO), Oddrun Lilja (NO), Rune Arnesen (NO), Gjermund Silset (NO)



Photo Credits: (1) Oslo World Music Festival, (2) Mahsa Vahdat, (3) Kronos Quartet, (4) Gaye Su Akyol, (8) Kari Bremnes, (9) Rim Banna (unknown/website); (5) Fatoumata Diawara (by Africa Festival Würzburg); (6) Martin Hayes (7) Le Vent du Nord (by Walkin' Tom).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld About Contact Privacy Policy


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld