FolkWorld #54 07/2014
© Castlefest

Article in English Article in German Article in French

FolkWorld geeft 2 x 2 Castlefest 2014 Tickets weg.

Verloting voltooid!

Castlefest 2014

Kasteel Keukenhof
Lisse, Nederland
1-2-3 Augustus 2014


www.castlefest.nl

10 Jaar Castlefest

In 2013 kwamen 28.000 bezoekers naar het Castlefest, bijna 80% in fantasievol verkleed. Er zijn Vier verschillende podia voor folk, pagan, middeleeuws, BalkanBeats, electro en metal muziek. Er is een Pagan Village, middeleeuws dorp, larpdorp, livestyle plein, kinderrijk, en nog veel meer.

Corvus Corax

Artist Video Corvus Corax @ FolkWorld:
FW#18, #22, #31, #47, #52, #52

www.corvuscorax.de

Corvus Corax

Het verhaal van Corvus Corax bestaat al voor 24 jaar. Na de oprichting door Wim en Castus als duo in 1989, reisden zij voor lange tijd rond als een kwintet, waarbij ze tijdelijk samen speelden met jongleurs en acrobaten in de Congregatio. Soms waren ze op tour met 7 of 8 muzikanten, later zelfs met 150 muzikanten en zangers op een podium: een koor, een symfonisch orkest, solisten en de groep Corvus Corax zelf voor hun grootste werk ooit: “CANTUS BURANUS”. Hun concerten brachten de band over heel de wereld: van Japan en China in het oosten, naar Mexico en de VS in het westen. Podia voor hun shows waren straathoeken, kastelen, clubs, theaters, concert hallen, festivals en last but not least de grote moderne “multifunctionele hallen”.

Nu, na drie keer zeven jaar begint de groep een nieuwe periode waarbij ze over hun schouder terug kijken , maar zonder de blik op de toekomst te verliezen. De komende zeven jaar zal Corvus Corax op podia over de hele wereld optreden met veel doedelzakken en drums. Ze zullen feesten samen met hun fans als ware “Koningen der Minstrelen”.

Zirp

Artist Video Zirp @ FolkWorld: FW#49

www.zirpmusic.de

Zirp

Zirp, het nieuwe project van Fauns draailier speler Stephan Groth is goed aan de weg aan het timmeren in de huidige Duitse folk scène. Door het combineren van verschillende elementen van Rock, Jazz en Folk met traditionele Europese dansmuziek weten de vier muzikanten een nieuwe stroming te vormen:

Hurdy-Gurdy Fusion Folk. Een unieke en ongebruikelijke mix die zowel de enthousiaste dansers als de gepassioneerde luisteraar weet te boeien met haar verschillende en betoverende arrangementen.

Met instrumenten zoals de versterkte draailier, gitaar in open stemming, contrabas en drums wordt je getrakteerd op het volledig spectrum, aangevuld door verschillende effecten en live loops. Extreem divers, mooi gebalanceerd en absoluut boeiend!

Faun

Artist Video Faun @ FolkWorld:
FW#38, #38, #46, #51

www.faun-music.com

Faun

Zoals geen ander weet FAUN doorgangen te vinden naar een mystieke andere wereld. Met de combinatie van vele middeleeuwse instrumenten, drums, archaische beats en betoverende meerlaagse mannelijke en vrouwelijke vokalen, trekken ze een nog altijd groeiend publiek met interesse voor verschillende muzikale genres.

Sinds 2002 heeft FAUN wereldwijd al meer dan 700 concerten gegeven, 7 prachtige cd’s uitgebracht en zijn ze uitgegroeid tot een van de bekendste bands die middeleeuwse, Keltische en Noord-Europese muziek combineert. FAUN opent de deur naar een vergane wereld, een wereld vol feeërieke schoonheid en perfectie.

Embrun

Artist Video Embrun @ FolkWorld:
FW#40, #52

www.embrun.be

Embrun

In een periode waar de balmuziek hoogtij viert, gaat dit vaak ten koste van de muzikaliteit. Gelukkig zijn er nog groepen zoals EmBRUN, die bewijzen dat balmuziek niet alleen hoeft te swingen, maar ook mooi kan zijn.

Met 5 uitstekende muzikanten en een heel arsenaal aan instrumenten weten ze zowel de luisteraar als de danser te boeien. Hun composities klinken soms heel traditioneel, dan weer heel vernieuwend, maar zijn steeds eigenzinnig en origineel en worden met veel dynamiek, energie en overgave gespeeld. Dit maakt EmBRUN uniek in zijn soort. Een balgroep met grote muzikale ballen.

Shantalla

Artist Video Shantalla @ FolkWorld:
FW#8, #10, #21, #46, #46

www.shantallamusic.com

Shantalla

Opgericht in 1998, waardoor de leden van Shantalla worden beschouwd als ware veteranen van de internationale folk scene. Vijf leden van de band zijn Iers en zangeres Helen Flaherty komt uit Schotland. Hun eerste CD ‘Shantalla’ is in heel Europa en ook in Noord Amerika met veel lof ontvangen.

De tweede CD ‘Seven Evenings, Seven Mornings’ werd eveneens geprezen. In 2005 ging Shantalla uit elkaar en de leden van de band gingen elk hun eigen weg. Individueel traden de bandleden nog wel op en speelden mee op albums van andere artiesten. Tot na een vijf jaar durende pauze Shantalla weer bij elkaar kwam om hun derde album op te nemen: ‘Turas’, uitgekomen in 2011.

De recensenten waren het er unaniem over eens dat de band tot een van de betere Keltische muzikale acts behoorde van het moment, dankzij hun succesvolle combinatie van muzikaliteit, humor, kracht en charisma. Joe, de gitarist van de band, zal voor veel Castlefest geen onbekend gezicht zijn. Hij speelde van 2004 tot 2010 bij OMNIA en is daardoor al sinds de eerste editie van Castlefest elk jaar aanwezig!

Omnia

Artist Video Omnia @ FolkWorld:
FW#38, #43, #46, #50

www.worldofomnia.com

Omnia

De bohemien PaganFolk band “OMNIA” baseert zich op de vele verscheidene composities, verhalen en muzikale talenten van Jenny en Steve Sic Evans van der Harten. Samen met hun band die bestaat uit de prettig gestoorde Didgeridoo speler Daphyd Crow (slideridoo, vocalen en percussie), Rob van Barschot (drums en percussie) en bijgestaan door hun fantastische live-crew touren zij door heel Europa en daar buiten.

OMNIA draagt een boodschap uit van respect voor de natuur, persoonlijke vrijheden en de vrijheid van denken en doen. Om in de woorden van Steve Sic te spreken: “Niets is heilig, alleen de natuur!”

Zij vullen hun fantastische live optredens tot de nek toe met briljante en verschillende soorten muziek, satirische humor, visuele lagen en een unieke kijk op oude Europese religie en muzikale tradities. Dit alles gecombineerd met moderne heidense spiritualiteit. Op deze manier hebben ze de harten en hoofden van vele toeschouwers van verschillende leeftijden, met verschillende achtergronden en met verschillende smaken in muziek al veroverd. Hierdoor heeft OMNIA een grote, verscheidene en wereldwijde fanbase opgebouwd.

Rapalje

Artist Video Rapalje @ FolkWorld: FW#41

www.rapalje.com

Rapalje

Ierse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze. Dieb, William, Maceál en David zingen en spelen op muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán, Highland pipes, border pipes en theekistbas. Gekleed in middeleeuwse kilt speelt de groep op veel verschillende gelegenheden zoals (folk-) festivals, (theater-) concerten, (middeleeuwse) feesten, cafés en bruiloften.

Deze verscheidenheid aan muziekinstrumenten en een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse dansmelodieën, 3 stemmig gezongen liederen en een originele presentatie maakt een optreden van Rapalje tot een bijzondere act.

Wardruna

Artist Video Wardruna @ FolkWorld: FW#41, #54

www.wardruna.com

Wardruna

Met het gebruik van oude Noord Europese instrumenten en poetische meters, alsmede teksten gezongen in het Noors, Oud-Noors en Proto-Noors, betovert Wardruna sinds hun debuut in 2009 fans en critici door hun bijzondere opnames en spectaculaire optredens. Het recent uitgekomen tweede album “Yggdrasil” heeft Wardruna excellente reviews en een groeiend publiek bezorgd.

Wardruna gebruikt voornamelijk oude en historische instrumenten zoals hertenhuiden framedrums, Kraviklyra, tagelharpe, mondharp, geitenhoorn, lur en meer. Niet-traditionele instrumenten en andere bronnen van geluid zoals bomem, stenen, water en toortsen, worden ook gebruikt.

Al deze elementen worden met zorg in elkaar verweven tot een rijk muzikaal landschap, afgemaakt met fluisterende stemmen, melodische liederen en krachtige koren. Hoewel Wardruna’s muziek kenmerken deelt met de gangbare folk, wereld- en ambient muziek, kan geen enkele van deze genres exact op hun unieke stijl worden toegepast. Het is iets dat ervaren moet worden.

Asynje

Artist Video Asynje @ FolkWorld:
FW#47, #51

www.asynje.dk

Asynje

Asynje, een Paganfolk band uit Denemarken. Ze mixen de unieke Scandinavische root muziek met elektronische beats en soundscapes om daar nieuwe muziek en liederen van te maken, geïnspireerd door de oude legenden van het Noorden en Scandinavische landschappen. Twee van de bandleden van Asynje: Martin Seeberg en Søren Hammerlund zijn ook de grondleggers van de groep Valravn, die zij samen met Juan Pino en Anna Katrin Egilstrod in 2005 begonnen zijn.

Asynje werkt momenteel aan een nieuw album, welke zij op Castlefest zullen presenteren!

Photo Credits:
(1) Castlefest 2014 Logo,
(2) Corvus Corax,
(3) Zirp,
(4) Faun,
(5) Embrun,
(6) Shantalla,
(7) Omnia,
(8) Rapalje,
(9) Wardruna,
(10) Asynje
(unknown/from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld