FolkWorld #74 03/2021
© Trad Records

Article in English

Article in French

Stormweer uit Vlaanderen

Spilar

Spilar is een nagelnieuwe band met een kloppend hart voor folksongs van bij ons. Hier opgetekend en gevonden, hier gespeeld en gezongen: korte-keten-muziek als het ware. Opgetrokken rond de stemmen van zus en broer Eva en Maarten Decombel (MANdolinMAN), geruggesteund door de snaren en keyboards van Ward Dhoore (Trio Dhoore) en Jeroen Geerinck (Snaarmaarwaar). Drummer Louis Favre vervolledigt de groep en schildert zwoele pastelkleuren op hun muzikaal palet.

Spilar

Artist Video Spilar @ FROG

www.spilar.be

Stormweere, hun debuutplaat, toont een waaier aan ruwe songdiamanten. De band boetseert een heel eigen universum, ontstaan uit de confrontatie van eeuwenoude standards met recent materiaal en eigen songs. Zo is er ruimte voor folk-klassiekers als Roosendaal en Myn Herte, maar evengoed voor de Westhoekblues van Willem Vermandere en de stadse fado van Wannes. Een speciale plaats op het album is er voor Pertank, een intrigerende interpretatie van het gitzwarte Pourquoi les hommes s’ennuient van Jacques Brel.

De cd werd geproducet door Jeroen Geerinck. De sound is tot in de details uitgepuurd: heldere gitaren en mandolines in dialoog met de urban vibes van keyboards en drums. Je hoort dat er heel veel geschrapt en geschaafd is. Ze gaan radicaal tot op het bot van de songs en dat maakt deze groep tot een razend interessante nieuwkomer. Spilar is een band met een missie en levert met Stormweere een zinderende plaat af. Een straf statement!

MUZIKANTEN:

Maarten Decombel: zang, mandola, gitaar
Eva Decombel: zang
Jeroen Geerinck: gitaar, keys, synths
Ward Dhoore: mandoline, synths
Louis Favre: drums

Spilar "Stormweere" (Trad Records, 2020)

Tracklist: 01 Klacht 02 Myn Herte 03 Pertank 04 Voor Marie-Louise 05 Suver Maecht 06 Roosendaal 07 Sterre 08 Germaine 09 Komt Er Een End 10 Verdronken Land 11 De Derde Man

Photo Credits: (1)-(2) Spilar, (3) Snaarmaarwaar, (4) Trio Dhoore, (5) MANdolinMAN (unknown/website).


English Content German Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld About Contact Privacy Policy


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld