FolkWorld #49 11/2012
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

Musikken fra verdens ende

To danske musikeres fantastiske beretning om en helt eventyrlig rejse.

”Vi havde været i Australien for at spille et par koncerter og for at besøge nogle af mine gamle venner, og på hjemrejsen var det meningen at vi ville tage det rolig, og flyve via Papua Ny Guinea, over Thailand og få en ferie ud af det. Men vi fik problemer med GPS’en i vores lille fly, og vi fór vild ude over havet. Det var rigtigt dårligt vejr, og vi kunne ikke se noget – vi troede faktisk vi skulle dø. Til sidst måtte vi nødlande i havet, udfor noget vi på det tidspunkt troede var en ø.”

Hal & Nikolaj

Hal & Nikolaj @ FolkWorld:
FW#38, #43, #46, #49, #49

myspace.com | youtube.com

www.halnikolaj.com

Vi sidder i mit lille køkken en sommermorgen i en lejlighed på fjerde sal i den danske hovedstad København. I århundreder har København været et handels- og kulturcenter for rejsende fra hele Europa, og fra store dele af verden, og det var da også her den danske digter og eventyrforfatter, Hans Christian Andersen, boede det meste af sit liv. ”At rejse er at leve!”, sagde han, og han var vitterlig en af sin tids mest rejsende kunstnere, så han vidste nok hvad han talte om.

Nu, 137 år efter at Andersen drog sit sidste suk, sidder jeg så her med to af vores dygtigste danske roots- og folkemusikere, nemlig violinist, sanger og multiinstrumentalist, Hal Parfitt-Murray, og pianist og keyboardspiller, Nikolaj Busk. Tilsammen udgør de den danske duo ”Hal og Nikolaj”.

Hal Parfitt Murray er søn af en engelsk mor og en skotsk far, han er vokset op i Australien, og han bor nu i Danmark med sin hustru og deres fælles barn. Nikolaj Busk er født i Danmark, men er på vej til Sverige for at videreuddanne sig inden for komposition.

De to musikere og komponister har en udsædvanlig og ganske tankevækkende historie at fortælle, en oplevelse som har haft stor indvirkning på deres arbejde det sidste halve år. Det er historien om hvordan de kom til at tilbringe tre lærerige måneder ved Verdens Ende, et ophold som førte til udgivelsen af deres andet duo-album: ”Music from The Edge of the World”.

REJSEN TIL VERDENS ENDE

”Vi blev reddet af en lokal fisker, som fik fragtet vores lille fly ind til land”, fortæller Hal, og fortsætter: ”Han tog os med hjem og fik os varmet op. Han talte et mærkeligt engelsk som vi kun delvist kunne forstå, blandet op med hvad jeg tror var nogle moui-ord, noget asiatisk jeg ikke kunne genkende, noget fransk, lidt tysk osv. Vi kunne ikke finde øen på nogle af vores kort...”

Nikolaj bryder ind: ”Men de lokale kunne fortælle os at vi var kommet til et land som de kalder ”Verdens Ende”…”

Hal: ”Det kunne vi selvfølgelig ikke tage alvorligt, for vi ved jo at verden ikke har en ende, den er jo rund, det ved vi alle!”

Nikolaj: ”Men det er den ikke!

Hal: ”Nej, det er den ikke! Jeg tror vi er nogle af de første der nogensinde har besøgt ”Verdens Ende”, og er vendt tilbage. Det er ret farligt, for man risikerer at blive suget ud over kanten og ned i afgrunden, og det der er værre!”

Hal og Nikolaj havde kendt hinanden i mange år uden at spille sammen, men en dag for nogle år siden hørte Nikolaj en af Hals solokoncerter. Det blev starten på en anmelderrost duo, som ret hurtigt efter indspillede deres første album - et album som samme år blev kåret som "Årets Debut" og "Årets Komponist", ved Danish Music Awards Folk. Nu er de så aktuelle med deres andet duo-album.

Hal & Nikolaj

Albummet ”Music from the Edge of the World” består, ifølge Hal og Nikolaj, dels af traditionelle melodier og sange, som de har lært af gamle traditionsbærere fra ”Verdens Ende”, og dels af musik de selv har komponeret inspireret af deres ophold, blandet med forskellige andet materiale. ”Vi har begge baggrund i moderne musik, jazz, elektronika og klassisk musik.”, fortæller Nikolaj og Hal fortsætter:

”Jeg ved ikke hvor bevidst det er når vi komponerer, vi er sådan set bare et produkt af hvad vi lytter til. Vi skriver lange og komplicerede melodier, fordi vi til dagligt lytter til lange og komplicerede musikstykker. Alle kompositioner er vel bare et resultat af alt det du i årenes løb har hørt, hakket op og blandet i en stor gryde og hældt ud over bordet. Det du skriver er vel bare et produkt af alt det du har hørt!”

Nikolaj smiler og tilføjer: ”Halleluja!”

VINDORGLET

Som et eksempel på en af de store og inspirerende oplevelser ved Verdens Ende, fortæller Hal og Nikolaj om en dag de følger med nogle af de lokale ud til verdens ende, altså ud til kanten hvor det store fald begynder. Her ser de for første gang i deres liv ”Vindorglet”. Nikolaj fortæller: ”Selve kanten er et meget religiøst sted for de lokale, de beskriver det ikke som et sted, men mere som ”A moment of recognition”. Hal fortsætter:

”Der bor nogle munke oppe på toppen af bjergene, og du kan faktisk se kanten oppe fra klostret, fordi luften altid er klar på grund af den kraftige vind der blæser ud over kanten. Munkene har nogle ret omfattende og komplicerede ritualer, og som en integreret del af dem har de dette her enorme instrument, som er bygget ind i bjerget. De kalder det for ”Vindorglet”, det er kæmpestort, og selve bjergets grotter er en del af disse her gigantiske horn, så hele bjerget spiller musik, og ’rørbladene’ i hornene gennemblæses af vinden som stormer ud over verdens kant (The Edge of the World”. Jeg kan ikke huske hvor mange oktaver vindorglet spænder over, men lyden er helt vildt høj, og orglet bliver spillet på af 10 eller 15 fyre med hver deres forskellige keyboards med fem lag tangenter, og de allerfineste toner spilles på rør af is, og det er alt sammen super højt fordi vinden bare brager af sted, ud over det hele.”

Hal & Nikolaj: Music from the Edge of the World

Hal og Nikolaj fortæller at de har et eksempel på noget af den musik der bliver spillet på Vindorglet med på deres album, nemlig nummeret ”Music for Looking over The Edge”. De prøver selvfølgelig at være så tro mod musikken fra Verdens Ende som muligt, men de råder jo ikke over de samme slags instrumenter. Den danske duo spiller på violin, klaver, harmonika, oud, mandolin osv., og de bruger også elektroniske instrumenter. ”For at få det til at ligne lidt”, som Hal formulerer det.

”Men musikken ved Verdens Ende er ikke så anderledes i forhold til hvad vi selv kender til..”, fortæller Nikolaj: ”Den har helt klart meget tilfælles med musik fra Skandinavien, mellemøstlig musik og så videre, for folk ved Verdens Ende er jo efterkommere af folk fra hele verden.”

Hal forklarer: ”De er efterkommere af søfolk som drev i land, og i 1794 – tror jeg det var - var der et skib fuld af straffefanger på vej mod Australien, som strandede ved Verdens Ende. Det var i øvrigt det første strandede skib med kvinder om bord, hvilket var ret godt, for det betød at befolkningen kunne overleve.”

PÅ TURNE MED MUSIKKEN FRA VERDENS ENDE

Til sidst, efter i tre måneder at have levet med indbyggerne ved Verdens Ende, og deltaget i deres glæder og sorger, lykkes det ved deres nye venners hjælp at reparere det lille fly som de ankom i. Som nogle af de første nogensinde formår de at forlade Verdens Ende, og vende hjem til Danmark.

Nu har Hal og Nikolaj så et album ude med musik fra Verdens Ende, og ikke nok med det. De vender tilbage i starten af 2013, og henter to lokale sangerinder med. Dernæst præsenterer de musikken fra albummet "Music from the edge of the world", på spillesteder og festivaler både i Danmark og internationalt, for at rejse er at leve, som Hans Christian Andersen siger!


Photo Credits: (1)-(3) Hal & Nikolaj (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld