FolkWorld #48 07/2012
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

En spillemand af Guds nåde

Et interview med den danske violinist Henrik Jansberg.

De er fem mand på scenen, lyset lægger sig blødt og kulørt over bandet, og publikum lytter intenst. Koncentrationen afbrydes kun af folks tilråb når musikerne mødes i en eller anden særlig gennemført detalje. Det er ny musik for de mange fremmødte på Shetland Folk festival, og de tager godt imod den.

Henrik Jansberg

Henrik Jansberg @ FolkWorld:
FW#30, #35, #39

www.myspace.com | www.youtube.com

www.jansberg.com

Danske Jansberg band er anderledes, men ikke for anderledes. Instrumenterne - violin, guitar, mandolin, trommer og kontrabas – er jo ikke fremmede for det her publikum. Musikken trækker på genkendelige træk fra traditioner ikke ulig shetlændernes egen, men tilhørerne får også et pust af store nordiske granskove, grønne enge og dansende elverpiger.

Den 35-årige komponist og musiker, Henrik Jansberg, leder an på violinen. Pludselig bevæger han og bandet sig fra en gammel dansk polska, til en af hans egne hurtige melodier, og publikum tager imod skiftet med et begejstret brøl. Nu vælter den danske kvintet huset.

I STARTEN VAR DER VIOLIN OG DANS

Jeg er på besøg i en lejlighed på Amager i København, og her sidder folkemusiker Henrik Jansberg, med sin syge datter, Novo, og venter på at pigens mor kommer hjem, så at han kan komme af sted. Violinen står på gulvet i sin kasse klar til afgang, han var ude og spille med bandet i går og skal spille solo til dans i aften. Novo går hen til sin far, hun er lidt betuttet, det bliver man let når man har feber.

Henrik Jansberg bor i København men kommer fra Juelsminde i Midtjylland. Hans forældre var aktive folkedansere, og han har selv spillet violin siden han var 7 år gammel:

”Mine forældre dansede folkedans, og jeg kan huske hvordan jeg iagttog den lokale spillemand som spillede for danserne, og jeg synes det så skægt ud, han så virkelig ud til at have det sjovt. Jeg fortalte min far at jeg gerne ville spille på violin, så min far skaffede mig én, og jeg begyndte med at spille droner ved siden af spillemanden. Jeg tror at jeg spillede droner i et halvt års tid, og så sagde han at han synes at jeg skulle begynde at sætte mine fingrer på strengene, og begynde at spille med på melodierne. Han fandt nogle af de lette melodier til mig, og det var sådan jeg begyndte at spille violin.”

Senere kom Henrik med i et ungdomsensemble som rejste over store dele af Europa med den danske folkedanse og musik, og det holdt ham i gang med violinen. Derefter kom han ind på folkemusiklinien på Musikkonservatoriet i Odense (The Carl Nielsen Academy of Music Odense), hvor han tog en uddannelse som underviser og musiker. Det var her Henrik samlede ’Jansberg Band’ og begyndte at komponere og indspille sit debutalbum, som i 2004 modtog en Danish Music Award Folk som ”Årets Debut Album Folk”.

OM AT VÆRE FOLKEMUSIKER

I 2012 har Henrik to prisbelønnede soloalbum på markedet, og han arbejder med sin egen musik i Jansberg Band, og med en blanding af traditionel og nykomponeret musik i den duo han har startet sammen med sin mangeårige ven og kollega, den danske guitarist og mandolinspiller, Rasmus Zeeberg.

Henrik Jansberg Band

Henrik har rejst med sin musik Japan, USA, Canada og i store dele af Europa, og han er en af sin generations mest kendte og respekterede danske folkemusikere. Men det er ikke kun de danske og internationale spillesteder og festivaler der trækker, også undervisningen har en stor plads i Henriks hjerte:

”For mig er det at være folkemusikere flere forskellige ting. Selvfølgelig er det vigtigt at spille et instrument og dykke ned i traditionen. Men det at undervise er også meget væsentligt for mig. Jeg underviser en masse unger – jeg tror omkring 20 – hver uge på en lille musikskole, og jeg lærer dem selvfølgelig alt det grundlæggende omkring at spille et instrument. Men jeg prøver også at få dem interesseret i traditionen, og jeg opfordrer dem til at komme ud og høre noget forskellig slags musik, ligesom jeg inviterer dem til mine egne koncerter. Jeg arrangerer også koncerter hvor de selv kan vise hvad de har gang i for tiden, og jeg inviterer dem til at komme og spille til dans med mig – jeg prøver at inddrage dem i alt det som tændte mig da jeg startede med at spille.”

”Og så er det selvfølgelig vigtigt for mig at komme ud at spille for publikum – hele den internationale festivalscene som jeg er en del af er vigtig, for det er her du møder gode venner og kollegaer. For et par år siden mødtes jeg og nogle af mine danske bandmedlemmer med den shetlandske fiddler, Kevin Henderson, på Celtic Connection i Glasgow, og det førte til et spændende samarbejde, hvor vi fandt en masse shetlandske og danske melodier som fungerede fint sammen. Da vi senere spillede en koncert på festivalen var der da også en anmelder som netop skrev om hvor naturligt og ligetil musikken kom ud over scenen, og hvordan vi ikke behøvede at genopfinde os selv, men bare behøvede at spille og kommunikere. Det var en fantastisk oplevelse.”

OM MUSIKKEN OG AMBITIONERNE

I skrivende stund arbejder Henrik på to forskellige albums, et med Jansberg Band hvor de udelukkende spiller musik skrevet af Henrik selv, og et med guitaristen Rasmus Zeeberg, hvor de spille en blanding af traditionel og nykomponeret musik.

Henrik Jansberg: Omnivor

”Min ambition som musiker er selvfølgelig at spille så godt som muligt, men ligeså vigtigt er det nok at blive ved med at undervise, og give mine musikalske erfaringer videre. Det hører med til den tradition som jeg er en del af, det hører med til at være en traditionel spillemand, og det er her du giver dét der efter din mening er det bedste i traditionen videre. Og så er det vigtigt for mig fortsat at kunne tage violinen på skulderen og rejse rundt i verden og spille min musik og møde venner og kollegaer.

Jeg kunne også godt tænke mig at invitere en masse af de musikere jeg har mødt til Danmark, til en spontan koncert. Det gør vi ikke så meget i Danmark som man gør i f.eks. Skotland eller i Canada, men det er en fantastisk måde at mødes og kommunikere. Når musikere starter med at spille sammen på den måde, så giver det også en helt speciel oplevelse for publikum, som kan se hvordan det udvikler sig når man ikke har øvet en hel masse. Den slags musikalske møder har vi ikke så ofte i Danmark, men jeg ville elske at være med til at arrangere sådan et møde. Måske skulle jeg bare gøre det?!”

Henrik Jansberg er en unik dansk musiker med mange forskellige indgange til sin tradition. Han underviser en masse unger, han indspiller med sin nye duo, han rejser med sit trofaste band, han spiller koncerter med udenlandske kollegaer, og han spiller solo til traditionel dansk folkedans. Hver et projekt er lige vigtig for ham, ligesom han også er involveret i fagforeningsarbejde og er aktiv organisatorisk på den danske musikscene.

Men nu er fruen i huset kommet hjem, og Novo med de store blanke øjne har fundet sin mors arme. Så er det ved at være tid for Henrik at få violinen på skulderen og begive sig ud i den danske hovedstad for at spille til dans i den lokale folkedanserforening. Kom og dans med!


Photo Credits: (1)-(3) Henrik Jansberg (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld