FolkWorld #45 07/2011
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

Fiolministeriet

Bragende hits fra 1700-tallet arrangeret for violin, bratsch, cello og sang.

Fiolministeriet

Fiolministeriet @ FolkWorld: FW#45

www.myspace.com | www.youtube.com

www.fiolministeriet.dk

Jeg møder dem en tidlig forårsaften i en hyggelig cafe som udgør foyeren til et lille hotel i Flensborg, i den allernordligste del af Tyskland. Her sidder vi en større gruppe danske musikere og branchefolk og snakker livligt, da døren ud til gaden går op og tre smilende unge kvinder træder ind, bærende på deres musikinstrumenter. Der står en aura af succes og selvbevidsthed omkring dem, og det er ikke så mærkeligt for de tre udgør tilsammen den unge danske trio, Fiolministeriet, som lige nu er i fuld gang med at få deres egentlige gennembrud på den tyske folkemusikscene. Fiolministeriet spiller dansk-europæisk musik fra 1700-tallet, arrangeret for violin, bratsch, cello, guitar og sang, og denne aften vender de hjem til hotellet efter endnu én, af en lang række koncerter, med fuldt hus og bragende succes. Vi er alle samlet i forbindelse med den tyske festival folkBALTICA, og i ugerne op til festivalen har Fiolministeriet, som består af violinist og sanger, Ditte Fromseier, violinist Kirstine Sand og cellist Kirstine Petersen, turneret i det meste af Tyskland, hvor de samtidig har præsenteret deres spritny debutalbum.

Da jeg lidt senere falder i snak med trioen, fortæller Kirstine Sand at de tre mødtes allerede for et par år siden, mens de boede og studerede på Fyn, midt i Danmark. Kirstine arbejdede med sit soloalbum, "Det Dansende Par", og ville gerne indspille nogle danske melodier fra 1700-tallet. Hun kontaktede Ditte og Kirstine og sådan blev Fiolministeriet grundlagt. Ditte Fromseier uddyber: "Da vi for alvor startede som et band, begyndte vi at se os omkring efter musik som ville passe til den her kombination af instrumenter, altså violin, bratsch og cello, og som måske også kunne afspejle den måde som den klassiske strygetrio kan arbejde på. Vi fandt frem til noget af den ældste danske musik fra det 18. århundrede, nemlig den fantastiske musik som violinisten Rasmus Storm skrev ned i sin nodebog i Faaborg på Fyn, hvor han levede omkring 1760."

Kirstine Petersen er uddannet klassisk cellist, og hun tog sin uddannelse på Syddansk Musikkonservatorium og Teaterskole i Odense på Fyn, hvor man samtidig har landets eneste folkemusikuddannelse. "Det var her jeg mødte disse to vidunderlige piger...", siger hun med et smil og fortsætter: "... jeg var altid meget imponeret over folkemusikken på konservatoriet, for jeg voksede jo op med en baggrund i den klassiske musik. Jeg synes at jeg har udviklet mig i mit samarbejde med pigerne her, og i arbejdet med denne her folkemusikmåde at spille cello på. Det er godt for mig at komme væk fra noderne ind imellem, og jeg nyder at arbejde sammen med de andre om at finde og arrangere musikken - vi har fundet vores egen stil må man sige."

Fiolministeriet, folkBALTICA 2011

I cafeen på det lille hotel fyger det med vittigheder og historier mellem venner og kollegaer fra forskellige lande, og der udveksles cder til den store guldmedalje. Fiolministeriet har netop udgivet deres debut album med en samling gamle melodier fra 1700-tallet, krydret med en lille håndfuld danske sange, og mens vi taler tikker det ind med meldinger om gode anmeldelser og airplay på radiostationer rundt omkring i verden. Der er meget at smile af og trioen har da også mange planer, men som Kirstine Sand siger: "Vi vil gerne ud og spille vores materiale mange steder, men lige nu går det så hurtigt for os med udgivelsen af vores debutalbum, og de mange reaktioner, så vi har ikke alle planer på plads. Vi ser hvad der sker..".

Det er ganske rigtigt gået hurtigt for trioen, men den aften i Flensborg er der tid til lige at stoppe op, og fejre succesen med et velvoksent glas godt tysk øl i gode venners lag. "Meget af den musik som vi spiller i Fiolministeriet kommer fra rigtigt gamle nodebøger som vi finder i gamle arkiver i Danmark...", fortæller Ditte Fromseier: "Vi har især arbejdet en hel masse med en nodebog skrevet af en fyr som hed Rasmus Storm. Han levede på Fyn midt i Danmark og hans bog er fra 1760. Der går en masse gode historier om Rasmus Storm, og det siges at han oprindelig var bondesøn, men han var alt for optaget af en masse andre ting, så han overtog aldrig familiens landsted, som det egentligt var meningen. I stedet kom han til at arbejde for sin onkel som kaldtes Poul Kinafarer, han var en berømt handelsrejsende fra Fyn, og levede i Faaborg, som ligger på øens sydkyst. Poul Kinafarer sendte handelsskibe ud i den store verden, og vi ved ikke med sikkerhed om Rasmus Storm har haft mulighed for at følge med på nogle af de rejser, eller om han bare sad hjemme i Faaborg Havn og lyttede til musikken dér. Men vi ved at han spillede violin, og vi ved at han skrev disse her melodier ned, og endelig ved vi at en del af melodierne ikke er fra Danmark, de kommer fra Europæiske lande som f.eks. Holland og Frankrig. Han havde helt sikker sine kilder, og fik sikkert en hel del af sine melodier fra udlændinge som passerede gennem Faaborg på deres rejser."

Fiolministeriet with Emily Smith and Jamie McClennan, Scheersberg 2009

Pigerne i Fiolministeriet er bevidste om at deres blanding af dansk og europæisk musik fra det 17-tallet arrangeret for violin, bratsch og cello, er ret unik på den internationale folkemusikscene, og det har givet dem mod på at indflette andre genrer og traditioner ind i musikken, ligesom de selv er begyndt at komponere musik. "Strygeinstrumenterne er det centrale i Fiolministeriets musik, men vi er begyndt at kombinere lyden af strengeinstrumenter med nogle sange.", fortæller Ditte Fromseier, og fortsætter: "Én af mine favoritter som vi synger meget for tiden, er en gammel dansk vuggevise som hedder "Solen er så Rød Mor", en sang som alle danskere kender. Det er en ret melankolsk sang, og det er en lidt usædvanlig vuggevise, fordi den fortæller om barnet som er bekymret for de små dyr og fuglene, som ikke har en seng og ligger så godt og trygt som ham selv, men som jages af ræven. Det er en hel fantastisk stemningsfuld sang, og da vi gik i studiet indspillede vi den i første forsøg. Det var sent om aftenen, det var den sidste melodi vi optog, og stemningen var helt perfekt. Vi var lidt trætte, og vi indspillede den i første take, og så var vi glade - jeg kan synge lidt af den for dig...."

Og mens Ditte synger den danske poet Harald Bergsteds vemodige digt, "Solen er så rød, Mor", til den store danske komponist Carl Nielsens smukke melodi, vandrer mine tanker tilbage til Faaborg i 17-tallet, hvor en ung dansk spillemand samlede og nedskrev en lang række af datidens europæiske hits, melodier så stærke og fængende, at de den dag i dag kan levere råmaterialet til en ung dansk strygertrios store succes i Danmark og Tyskland. Hvem ved, måske spiller Fiolministeriet snart på et spillested i nærheden af dit hjem - du kan kende dem på musikken.


Photo Credits: Fiolministeriet: (1) from website; (2) by folkBALTICA 2011; (3) with Emily Smith and Jamie McClennan, Scheersberg 2009 (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Children Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld