FolkWorld Issue 40 11/2009; Article by Morten Alfred Høirup


Deutsch


English

Målet: Supreme World Domination
Afenginn – anderledes og berusende musik

Det prisbelønnede danske orkester Afenginn (oldnordisk for ”berusende” eller ”at styrke sig”) er kendt for sine intense og medrivende koncerter hvor de enkelte musikere giver alt hvad de har på instrumenter som violin, mandolin, klarinet, el-bas og trommer, hvilket får bandet til nærmest eksploderer på scenen. Afenginn spiller en blanding af nordisk folk, verdensmusik og punk, og bevæger sig fra de mest stille og lyriske passager, til noget som man med et smil ville kunne definere som en slags kontrolleret bersærkergang. Men bag deres iltre sceneoptræden ligger mange, mange timers disciplineret arbejde med at komponere, arrangere og øve nyt materiale.

Afenginns musik er blevet kaldt ”Bastard-etno med et suk af nordisk melankoli og et skvæt frydefuld galskab”, og bandet udgav for nyligt deres tredje album, Reptilica Polaris.

På Reptilica Polaris orkestrerer bandets finskfødte mandolinspiller og komponist, Kim Nyberg, i samarbejde med resten af bandet, musikken for bl.a. mandskor og et 12 mands messingensemble.

Afenginn

Afenginn: Kim Nyberg (mandolin), Rasmus Krøyer (klarinet), Niels Skovmand (violin), Aske Jakoby (bas, guitar), Rune Kofoed (trommer)

Afenginn @ FolkWorld: FW #38

Icon Sound & Icon Movie @ www.afenginn.dk

Icon Movie @ www.youtube.com

Albumet er vokalbaseret, sproget er en slags volapyk af poeten Timo Haapaniemi, og det hele er indspillet som ét langt og usædvanligt dynamisk værk. Der er med andre ord tale om et ganske omfattende projekt, som det krævede alle bandets ressourcer i en længere periode at realisere - alene indspilningen af albummet tog et halvt års tid. Men Afenginn startede som det man kunne kalde et undergrundsprojekt allerede i 2002, fortæller Kim Nyberg.

Faktisk begyndte bandet medlemmer med at spille sammen uden at have et egentligt koncept klar: ”Vi startede ud lidt i blinde, så den gyldne masterplan var ikke lige defineret på det tidspunkt. Den grundlæggende idé var i første omgang at spille noget musik som både havde et "kammermusikalsk/kunstnerisk" aspekt, men også var dansant og rocket. Et sted mellem svenske Hedningarna og argentinske Astor Piazzolla kunne man måske sige. Siden har vi udviklet os i mange forskellige retninger, og det er netop også en af de ting der er så sjovt med Afenginn - at der ikke rigtigt er nogle begrænsninger. Både takter og toner er måske lidt mere skæve nu og blikket rettet mere mod øst end mod nord.”

Arbejdsfordeling, priser og faglig anerkendelse

I mange år har den danske folkemusikscene især fundet inspiration i musikken fra Irland, Skotland og USA i vest, og fra Sverige, Norge og Finland i nord. I de senere år er især yngre danske musikere begyndt at se mod syd og øst, og har opdaget den jødiske klezmermusik, den østeuropæiske balkanmusik og den mellemeuropæiske middelalderinspirerede folkemusik. De fem musikere i Afenginn er alle veletablerede på den danske musikscene, og spiller hver for sig alt fra dansk rock og pop over Astor Piazollas tangokompositioner og til færøske singer/song-writer materiale i bands som er organiseret på forskellige måder, men i Afenginn ligger arbejdsfordelingen efterhånden fast.

Kim Nyberg: ”Organisatorisk arbejder vi ret langt som et do-it-yourself orkester hvor vi hver især har vores ministertaburet. I kraft af at der er blevet mere og mere at tage hånd om er vi dog på det sidste begyndt at få en del hjælp udefra. Musikalsk fungerer det sådan at jeg skriver musikken og kommer med en stak noder som vi så arbejder ud fra mht dynamik, tempo og udtryk. Det har vist sig at være en produktiv og god måde for os at arbejde på.”

Og hvor kommer din musik fra? ”Den kommer fra et ganske specielt sted i den mørke hjerne...” Kim Nyberg svarer med et glimt i øjnene, men der er ingen tvivl om at hans kompositioner og hele Afenginns seriøse, engagerede og dybt originale arbejde giver kunstneriske resultater som f.eks. det allerede omtalte og i øvrigt anmelder roste album, Reptilica Polaris. Afenginn Det er dog ikke bare på det kunstneriske plan af bandets arbejde giver resultater. Afenginn har modtaget flere Danish Music Award (Danish ”Grammy”), og senest er bandet blevet udpeget til at deltage i Kunstrådet projekt ”Den Unge Elite” hvilket har udløst en betydelig økonomisk støtte som skal bruges til at styrke bandets internationale karriere. I løbet af 2009 og 2010 indspiller Afenginn således to internationale albums, og lige nu planlægger de en række turneer i Danmark og ikke mindst i Europa.

Ud i verden med musikken

Afenginn har allerede turneret en del i udlandet. Lande som Tyskland, Malaysia, Belgien, Holland, Schweiz, Estland, Sverige, Norge, Finland og USA er på listen. Bandet har en medrivende og anderledes måde at møde sit publikum på, de er alle fremragende instrumentalister, og ideen med at synge på et sprog som lyder som en blanding af volapyk, latin og esperanto, gør at alle har lige forudsætninger for at forstå eller ikke forstå hvad der synges om - og for at nyde sangen som sådan.

Ifølge det internationale roots- and verdensmusik magazin, fROOTS, bør det i hvert fald blive til meget mere international aktivitet for Afenginn:

”They're shockingly good, with imaginations and technique that won't quit. If there's justice, they'll be huge.” - fRoots (UK)

Spørger man Kim Nyberg om hvordan deres potentiale internationalt er, så er der ikke noget i vejen med ambitionerne og optimismen. Kim Nyberg fortæller med et smil: ”Det ser lovende ud. Vi arbejder allerede en del i udlandet og er lige blevet tildelt en støtte på 400.000 kr fra Kunststyrelsen til at styrke vores internationale karriere de næste to år. Vi har også netop underskrevet en pladekontrakt med det tyske pladeselskab, Westpark Music, som skal udgive vores musik internationalt. I Afenginns vedtægter står der klart og tydeligt at målet er "supreme world domination" og det arbejder lige så stille hen imod ..”

Photo Credits: (1)-(2) Afenginn (from website); (3) Morten Alfred Høirup (by The Mollis).


Back to FolkWorld Content
To the German FolkWorld

© The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 11/2009

All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Home
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld