FolkWorld Issue 39 07/2009; Article by Morten Alfred Høirup


Auf Deutsch

Nordiske Klange Down Under
Færd på omfattende Turne

Mens jeg skriver denne her artikel mailer jeg frem og tilbage med den danske sopransaxofonist, Eskil Romme. Han er i skrivende stund på turné i Australien og New Zealand sammen med violinisten Peter Uhrbrand fra Fanø og bouzoukispilleren Jens Ulvsand fra Sverige. Tilsammen danner de trioen Færd, og lige nu udgør de et af Danmarks mest rejsende folkbands med koncerter alle mulige steder lige fra små stenkirker, over skoler, kulturhuse og teatre til store udendørs festivaler med titusindvis af mennesker.

Ildsjælen Eskil Romme er fra Himmerland i den nordlige del af Danmark, og det er ham der endnu engang har siddet mangen en sen nattetime bag computeren på gården i Nordjylland, og kommunikeret med musikentusiaster og festivalarrangører på den anden side af jorden, for at skabe endnu en turné til den lille dansk-svenske trio.

Færd blev startet i 2001 efter at Eskil Romme og Peter Uhrbrand havde været på turné på den lille øgruppe, Færøerne, som ligger i den nordlige del af Atlanterhavet mellem Skotland, Island og Norge.

Færd

Færd @ FolkWorld: FW #24, #34, #39

Icon Sound / Icon Movie @ www.faerd.com

Her havde de ladet sig fascinere af den færøske præst og spillemand, Jens Christian Svabonius’ (1746 – 1824) nodesamling, og så havde de i øvrigt mødt den færøske kædedans, og de mange, lange og spændende færøske kvad.

Eskil og Peter startede snart efter gruppen Færd som udover de to initiativtagere, bestod af den engelske harmonikaspiller, Karen Tweed, den danske sangerinde Nana Lüders og den engelske guitarist Iann Car. Sammen indspillede de CDen ”Færd”, og drog til Færøerne for at give en række koncerter dér. ”Færd” blev efterfølgende nomineret til hele 5 Danish Music Awards, og blev flittigt spillet i radioen såvel i Danmark som på Færøerne.

Siden har besætningen i Færd skiftet en del, for endelig i 2005 at etablere sig som den trio vi kender i dag. Repertoiret består af traditionel og nykomponeret musik og sange fra de nordiske lande, og Færd har siden turneret i bl.a. Danmark, Italien, Holland, Tyskland, Færøerne, Spanien og ikke mindst i Australien og New Zealand.

Da jeg mailer til Eskil Romme for at høre hvorfor Færd har spillet så meget netop dér, er de tre musikere ved at forberede sig på at skulle spille ved ”Scandinavian Gathering” i Auckland. Jeg får dog lige en hurtig kommentar tikkende ind på computeren:

”Det blev simpelthen nødvendigt for os at rejse ud af landet for at få nogle flere koncerter, og det blev så på den anden side af jorden, fordi vi havde sådan et billede af australierne og newzealænderne som et kulturelt og musikalsk sammensat folk. Det viste sig jo også at der dernede var et uopdyrket marked for nordisk musik, og at dét der med at blande traditionerne var helt ukompliceret i forhold til publikum, som jo for en meget stor dels vedkommende består af indvandrere som er opvokset med ret blandede traditioner. Det er meget åbne og nysgerrige mennesker, og der bor desuden mange med nordiske rødder, men også folk fra de keltiske lande og alle mulige andre folkemusikinteresserede har taget rigtigt godt imod os. Jeg kan mærke at folk her godt kan lide at vi bare kommer rejsende og spiller uden at stille større krav. Mange steder har de ikke meget at byde på udover et job ”på døren” + mad og husly, men det er oftest der hvor faciliteterne er mest sparsomme at vi har haft de mest intense koncerter!”

Færd i Samarbejde med Danske Jazz og Verdensmusikere

Færd – eller ”The Scandi Boys” som de ofte bliver kaldt down under - har en lang tradition for at søge nye veje, og på den måde sikre at trioen musikalsk set bliver ved med at udvikle sig. I 2004 mødte Eskil Romme de to danske jazz/world musikere, guitaristen Pierre Dørge og keyboardspilleren Irene Becker, på en jazzfestival i Thorshavn på Færøerne. Færd En flaske whisky og en lang nattesnak senere blev det besluttet at skabe et selvstændigt musikalsk univers bygget på gammelt Nordisk materiale, såvel som musikernes egne kompositioner.

I 2007 drager Færd så på turné i Danmark sammen med Pierre Dørge, Irene Becker og den unge dansk-norske sangerinde, Jullie Hjetland, en turné som udover et fornyet repertoire, resulterer i albumet ”Kryss”. Kryss skaffer med sit smukke og billedskabende nordiske klangunivers, Hjetland en Danish Music Award som ”Årets Danske Vokalist”, i marts 2009. Eskil Romme:

”Jeg har en dyb fascination for jazz, men har aldrig fundet den der ”hardcore” jazz særligt spændende, jeg synes ofte den er totalt teknikfascineret og indadvendt. Efter at jeg så lærte Pierre og Irene at kende fik jeg den ide at deres tilgang til jazzen, og deres måde at bevæge sig i musikuniverset på, lige var noget for mig, og de havde også lyst til at prøve at arbejde med Nordisk folkemusik, efter at have været langt omkring i afrikansk og indonesisk folkemusik. Peter og Jens var også med på at prøve det, og de har jo begge arbejdet med jazz og rock tidligere, og Jullie havde vi jo med på "Logbok"-CDen, så hun var selvskreven til at deltage. Alle var godt nok noget nervøse på hvad det skulle blive til, men vi spillede os kort og godt ind på hinanden og det at vi tvang os selv til at turnere før vi lavede CDen – det var faktisk Pierre’s forslag - gjorde at det dels blev så tæt og godt, dels at det lå lige for at fortsætte med at spille sammen da CDen var en realitet. At Jullie så modtog en Danish Music Award for sit flotte arbejde på ”Kryss”, det havde hun ikke bare fortjent, det var også dejligt for bandet.”

De tre musikere som danner grundstammen i i Færd, er også hver især væsentlige aktører på den dansk-svenske folkemusikscene. Peter Uhrbrand er en af Danmarks bedste til at spille den traditionelle musik fra den lille danske ø, Fanø, hvor han også bor, Jens Ulvsand spiller i en række bands i såvel Danmark som Sverige, og er i øvrigt kendt som en dygtig komponist og underviser. Eskil Romme udgav i foråret 2009 sit første soloalbum, Himmerlandsmelodier, og står desuden som arrangør for såvel spillestedet Halkær Kro, som Halkær Festival i den nordlige del af Danmark (www.halkaer.dk).

Færd er altså grundlæggende en trio, men turnerer også af og til som en sekstet, og fortsætter dermed med at promovere dansk-nordisk musik og kultur rundt omkring i verden. Eskil Romme er i fuld gang med at booke den næste turné i Australien og New Zealand, og har også turneer i Danmark, Sverige, Italien og mange andre steder på tegnebrættet, og der skal også nok komme nye gæster til.

Men lige nu er trioen på turné på den anden side af jorden, og der skal spilles koncerter i en måned frem, tilbagelægges tusindvis af kilometer og også helst findes tid til at planlægge det næste album som gerne skulle udkomme om et års tid. Oplev dem når de kommer til et spillested nær dit hjem, og det gør de en dag, vær vis på det!

Photo Credits: (1)-(2) Færd (from website).


Back to FolkWorld Content
To the German FolkWorld

© The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 07/2009

All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Home
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld