FolkWorld Issue 39 07/2009; Article by Morten Alfred Høirup


Auf Deutsch

Eivør
... en sangstjerne på den nord atlantiske himmel

Færøerne består af en gruppe på 18 smukke og stormomsuste øer i den nordlige del af Atlanterhavet, mellem Skotland, Island og Norge. De græsklædte øer med den høje fjelde har milde vintre og kølige somre, og danner et fremragende grundlag for det rige dyreliv som inkluderer store mængder havfugle, sæler og hvaler. Og så er der jo menneskerne og deres mange får som har lagt navn til øerne. Knap 50.000 indbyggere – heraf 17.000 i hovedstaden Tórshavn – lever deres liv på Færøerne, og de stammer fra de norske vikinger som slog sig ned på øerne for over 1000 år siden. Færøerne er et af de smukkeste og kulturelt set rigeste samfund under den nordatlantiske himmel, så der er mange gode grunde til at vende blikket den vej – og én af dem er den prisbelønnede færøske sangerinde Eivør Pálsdottir.

Eivør Pálsdottir er kendt i folkemusikkredse i store dele af verden for sit enorme talent, sine smukke sange, sin fantastiske stemme og ikke mindst for sine intense og livsbekræftende koncerter.
Eivor

Icon Sound / Icon Movie @ www.eivor.com

Icon Movie @ www.youtube.com

Hvad enten hun står alene på scenen med en traditionel nordisk rammetromme, optræder med sin guitar sammen med den canadiske guitarist og folkesanger, Bill Bourne, eller står i spidsen for det færøske symfoniorkester, så indtager hun scenen som var den hendes personligt, og publikum fanges fuldstændigt af historierne og de sange som Eivør synger på færøsk, svensk, islandsk eller engelsk.

Eivør var allerede som barn meget interesseret i musik, kunst og fortælling, og som 15-årig forlod hun skolen for at hellige sig musikken, både som komponist, sangskriver og sangerinde. I dag 10 år efter er Eivør en fuldt udviklet kunstner med evner som spænder langt videre end den færøske sangtradition som hun har med i bagagen.

Hun har sunget rock med lokale færøske orkestre, og hun har studeret såvel klassisk musik som jazz på Island. Eivør har bl.a. arbejdet med den færøske komponist og pianist, Kristian Blak, med hvem hun har udgivet flere albums og turneret i bandet Yggdrasil, ligesom hun sang solo i hans opera ”Firra” i 2004. Året efter arbejdede hun med Danmarks Radios Big Band, hvilket resulterede i albumet ”Trøllabundin”, hvor Eivør har skrevet og komponeret samtlige titler, et album som blev fulgt op med flere turneer med Eivør som solist.

Eivør og Traditionen

“Jeg er opvokset i en lille bygd der hedder Gøta. Der bor 500 mennesker. Min mor, far og min oldefar lærte mig mange af de gamle kvæder (kædedansen) og sange da jeg var en lille pige. Det var altid meget sang i min familie, så jeg har sunget så længe jeg kan huske. Da jeg blev 13 år ville jeg lære mere om den færøske sangskat så jeg gik ud til gamle mennesker med en lille båndoptager, og optog gamle sange som de unge ikke kender længere. De gamles måde at synge på inspirerede og rørte mig dybt, fordi den var helt unik og lige fra hjertet. Det er derfra musik stammer og det er dér den hører hjemme. Allerede dengang følte jeg en meget stærk forbindelse til de færøske rødder. Der blev ikke brugt instrumenter til den færøske traditonelle musik, så sang og tramp var det eneste man havde at lege med, og derfor blev melodierne meget spændende skæve og rytmerne mærkelige. Jeg brugte nogle af optagelserne på min første cd som jeg udgav da jeg var 16 år, en cd hvor jeg blandede det gamle og det nye sammen.”

Hvor vigtigt er det for dig at kende din egen tradition og hvorfor? Eivor “For mig betyder det alt at kende mine færøske rødder! Jeg bærer dem med mig i alting jeg laver, for de er en del af mig. For mig som menneske er det vigtigt at vide hvor jeg stammer fra. På den måde kan jeg gå dybere ned i det jeg laver, uden at miste mig selv. Traditionen kan give dig følelsen af at du er hjemme. Ikke bogstaveligt, men inde i dig selv "hjemme". Det har noget med rødderne at gøre. På færøerne synger man altid, og det har man altid gjort gennem tiden. Man synger til bryllupper, til begravelser, hjemme i stuen, ude i naturen. Sang gør noget ved vores hjerter og forener mennesker.”

Eivør og den skabende process

Eivør Pálsdottir ikke bare komponerer, digter og indspiller, hun maler også, og har i skrivende stund en udstilling af en række af sine billeder på Nordens Hus i Tórshavn. Det færøske ungdomsmagazin, mess.fo’s skribent, Bruno Eysturstein, skriver i den forbindelse: "Almost like magic the paintings took me on a journey into unknown parts of the mind (...) An exciting and psychedelic exhibition; a portal into one self."

Da jeg spørger Eivør hvor hun finder sin inspiration og hvordan hun arbejder med sine sange og sine malerier, svarer hun: “Jeg finder inspiration til mine sange mange steder. Ude i naturen, fra mennesker jeg møder, fra dagen fra natten og fra alle livets farver. Jeg skriver sange når jeg føler mig inspireret og det kan være hvor some helst og når som helst. Men det kræver rum og tid. Når jeg skal skrive har jeg brug for at være et sted hvor der er fred og ro og plads til at tankerne kan flyve frit. Det meste af tiden er jeg ude og spiller koncerter rundt omkring, og der sker en masse ting omkring mig og da er der godt at kunne finde et stille sted "inde i mig selv" hvor man altid kan gå hen. Jeg har malet siden jeg var en lille pige. For mig er det godt at få dét som brænder inde i mig ud i forskellige former. Det er ofte den samme inspiration jeg har til en sang, som så også kommer ud som et maleri. Det er som om at maleriet støtter sangen og omvendt. Jeg har perioder hvor jeg bare maler, og perioder hvor jeg bare skriver. Nogle gange har jeg haft maling med på turné og har malet på forskellige hotelværelser ...., men jeg kan ikke sige at det er særligt praktiskt…” – tilføjer hun med et smil, og fortsætter; “…jeg bare den type menneske som ikke kan lade være med at synge eller udtrykke mig på en eller anden måde. Jeg føler tit at der er så meget jeg vil lave, at jeg næsten eksploderer af kreativ energi.”

I 2006 flyttede Eivør til Danmark og spillede landet tyndt, og det blev også året hvor hun hjembragte to Danish Music Awards (Den danske ”Grammy”). Nu er Eivør tilbage i Gøta på Færøerne, men turneer jævnligt over store dele af verden. Hun har udgivet 5 ret forskellige album som viser hendes store spændevidde fra jazz, over singer/song/writer til keltisk og pop. Spørgsmålet er hvordan Eivør beslutter at administrere sit store talent, med andre ord: Hvor er Eivør Pálsdottir på vej hen?

“Jeg tænker på musik som et kæmpe hav af sange, lyde og ord som jeg svømmer i. Man ved aldrig hvilken vej strømmen vil føre mig og jeg føler mig beæret at få lov at være en del av det hav. Lige nu arbejder jeg med en ny cd som forhåbenligt kommer ud sent i år (2009). Jeg skal i studiet senere i sommer, og jeg er meget spændt på at se hvad resultatet bliver. Jeg har valgt denne gang at arbejde sammen med mit band og en god ven som jeg har kendt gennem lang tid. Jeg tør ikke sige alt for meget om albummet endnu, fordi jeg er midt i en arbejdsproces lige nu, og man ved aldrig hvad der sker i studiet (Eivør ler…). Det er netop det jeg elsker ved musikken, den kan tage dig hvor som helst hvis du har et åbent hjerte.”

Photo Credits: (1)-(2) Eivør (from website).


Back to FolkWorld Content
To the German FolkWorld

© The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 07/2009

All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Home
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld