FolkWorld Issue 38 03/2009; Article by Morten Alfred Høirup


Auf Deutsch

Umiskendelig Nordisk
Trio Mio – tre vidt forskellige musikere i et unikt samarbejde

Hvis man tager et kig ud over den danske musikscene, vil man bemærke at dansk folkemusik er en ganske alsidig genre. Folkemusikere over hele landet specialiserer sig inden for mange forskellige undergenrer, og det resulterer i et usædvanligt broget folkemusikmiljø i det lille land.

Nogle spillefolk rejser eksempelvis rundt med bands som er konstrueret til at spille koncerter på de mange danske skoler, andre ved alt om traditionen i et forholdsvis begrænset område i landet
Trio Mio
Trio Mio @ FolkWorld: FW #30, #32

Icon Sound Dronning Marianne og Kong Oscar,
        Fars 60-års Polska, Kolle Polle

Icon Movie @ www.youtube.com

www.triomio.dk
- de kan til en hver tid spille til et bryllup eller en høstfest og ved lige præcis hvilke skålsange og fællesdanse de lokale ønsker og forventer i lige præcis dét område. Der findes naturligvis også en række bands som har specialiseret sig i at spille koncerter på små klubber spillesteder rundt omkring i Danmark og i udlandet, og som på den måde er med til at udbrede kendskabet til dansk musik og kultur.

Sådan et band er den dansk-svenske gruppe Trio Mio. Trioen blev startet i 2004 i forbindelse med indspilningen af violinisten Kristine Heebølls første solo album hvis titel efterfølgende leverede navnet til det nye band. Trio Mio spiller fortrinsvis egne kompositioner i et skandinavisk klingende musikalsk univers, inspireret af traditionel dansk og svensk, jazz og klassisk musik.

Her fem år efter starten kan de tre musikere se tilbage på tre anmelder-roste albums med diverse danske og svenske gæstemusikere, seks Danish Music Award statuetter og en lang række koncerter i Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Italien, England, Irland og Canada.

Det er en fryd med det tætvævede sammenspil og den livlige energi på denne vidunderligt varierede samling af stærke og smukke melodier. – fRoots, UK

Musikerne i Trio Mio er den danske violinist Kristine Heebøll, den ligeledes danske pianist og harmonikaspiller, Nikolaj Busk, og den svenske guitarist, bouzoukispiller og sanger, Jens Ulvsand. De tre har vidt forskellig baggrund, og det må ses som noget af et lykketræf at de overhovedet mødes.

Heebøll har en fortid den traditionelle musik og i det danske band Phønix, og spiller bl.a. i pigebandet Folkbits. Busk har spiller jazz og folk/pop, og spiller i øjeblikket i duoen Hal & Nikolaj, og med sangerinden Laura Mo. Jens Ulvsand har mange års erfaring på den svenske folkemusikscene, og han spiller foruden Trio Mio, i svenske Avadå Band, danske Færd og i Scandinavian String Alliance.

Trio Mio og traditionen

Trio Mio adskiller sig fra mange bands på den danske og internationale folkemusikscene ved at de har en umiskendelig nordisk lyd, men samtidig tager udgangspunkt i deres egen musik, i modsætning til mange folkemusikbands som har deres udgangspunkt i den traditionelle musik. Det er interessant at iagttage hvordan et bands lyd kan være dybt præget af traditionen i et bestem område og en bestemt kultur, selvom det pågældende band næsten udelukkende arbejder med nykomponeret musik.

Jeg startede faktisk med at spille fordi jeg godt kunne lide rock n’ roll. Helt ærlig, da jeg var 25 var folkemusik ret corny i mine øre, men det gik jo over. – Jens Ulvsand, musiker

Da jeg ringer til de tre musikere her i den danske og svenske vinterferie for at høre om deres forhold til den traditionelle musik, finder jeg dem hver for sig i meget forskellige situationer. Kristine Heebøll er på besøg hos sin Svigermor i Jylland med sin datter på 1. år, Nikolaj er ude og spadsere i solen et sted i udkanten af København, og Jens Ulvsand ligger på ryggen på en sofa i en hytte på et skisportssted i Nordsverige og plejede et smertefuldt hekseskud, Trio Mio mens hans kone og venner og de store børn står på ski ned af de sneklædte bakker udenfor hytten. Alle har med andre ord tid til at snakke lidt.

”Traditionen er egentligt ikke en væsentlig del af min musikopfattelse...”, siger Nikolaj Busk og fortsætter: ”..for mig er det overordnet hvilken genre jeg bevæger mig indenfor, når jeg bare føler at jeg kan bidrage med noget personligt og føler at jeg har nogenlunde forståelse for den musik jeg spiller. Jeg elsker al god musik, jazz, elektronisk, klassisk, rock – og så elsker jeg traditionel musik. Jeg bruger forskellige inspirationskilder når jeg komponerer. Den musik jeg komponerer afspejler det jeg går og lytter til og er optaget af i øjeblikket. Det er meget periodebestemt.”

Jens Ulvsand har et lidt andet forhold til traditionen, han er ikke vokset op med den men han har alligevel en holdning til den traditionelle musik: ”Hvis jeg f.eks. gerne vil komponere en vals, så er det vigtigt for mig at man rent faktisk kan danse vals til den, og det gælder også andre typer melodier. Jeg spiller en hel del traditionelle melodier også, så det her er vigtigt for mig selvom jeg ikke har lært traditionen fra min familie, men tværtimod startede med at spille fordi jeg godt kunne lide rock n’ roll. Helt ærlig, da jeg var 25 var folkemusik ret corny i mine øre, men det gik jo over.”

Kristine Heebøll har sine rødder i den traditionelle musik, og som hun siger: ”Jeg er vokset op med den i rygsækken, så den er med mig hele tiden i en eller anden grad. Jeg tænker ikke ret meget i tradition når jeg komponerer, men det er ret meget den der definerer melodierne og sammenhængen de optræder i. Om det f.eks. er vals, polska eller marsch eller noget helt andet. De senere år har jeg også kastet mig ud i andre slags kompositioner, som mere er lyduniverser eller stemninger, mest som eksperimenter som uværgerligt smitter af på alt hvad jeg laver.”

Trio Mio og fremtiden

Tilsammen har Trio Mio komponeret materiale til flere udgivelser, og trioen har da også planer om at fortsætte samarbejdet og udgiver i den forbindelse deres fjerde album i løbet af det kommende år. Vinteren 2008/2009 har været lidt stille, Kristine har taget sig af sine lille datter, og Jens og Nikolaj har komponeret og spillet med deres øvrige bands, men nu venter foråret, og i den kommende tid kan vi igen opleve Trio Mio og deres unikke sammenspil rundt omkring i verden. Trioen optræder på folkBALTICA i Flensborg i april, og dukker i løbet af det næste år op på festivaler og spillesteder i bl.a. Danmark, Tyskland, Sverige, Norge og Italien.

Trio Mio dazzle with delicacy instead of swamping with swagger....The Trio freely blends jazz and folkloric styles in intriguing ways. Trio Mio seems to revel in misdirection.... (their) music is sleepy and precise...infused with primal energy...or rockets between jazz precission and folkloric rawness. – Sing Out! Magazine, U.S.A

Photo Credits: (1)-(2) Trio Mio (from website).


Back to FolkWorld Content
To the German FolkWorld

© The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 03/2009

All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Home
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld